Nationale oester partij logo

Tommelein: “geen kernenergie”

“Kernenergie past voor mij niet in de energiemix van de toekomst. De toekomst is hernieuwbaar”, dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in een reactie op het pleidooi van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om ook na 2025 enkele kernreactoren open te houden. Tommelein zegt er wel bij dat hij “gecharmeerd is door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer open te houden zolang ze veilig zijn”. “We moeten er immers voor zorgen dat tijdens de omslag naar hernieuwbare energie onze bevoorrading verzekerd is”, aldus Tommelein.

Het VBO pleit er woensdag (30 augustus 2017) in enkele kranten voor om kernenergie ook na 2025 mee op te nemen in de energiemix. De werkgeversorganisatie dringt aan op meer realisme over de timing voor de sluiting van de kerncentrales. Die sluiting is voorzien in 2025. Maar dat lukt volgens het VBO niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs.

Vlaams energieminister Bart Tommelein reageert genuanceerd op de oproep van de werkgevers. Zo vindt de Open Vld’er dat kerncentrales waar de veiligheid moeilijk te garanderen is gerust vroeger mogen sluiten. Hij meent ook dat kernenergie eigenlijk geen plaats heeft in de energiemix van de toekomst. “De toekomst is hernieuwbaar”, klinkt het.

Tegelijk heeft Tommelein wel oren naar de bekommernis rond bevoorradingszekerheid. Daarom is hij naar eigen zeggen “gecharmeerd door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer op te houden zolang ze veilig zijn”. Volgens Tommelein moet er eind dit jaar een interfederaal energiepact op tafel liggen. Bedoeling is alvast om allerlei partners, gaande van bedrijven tot milieuverenigingen en ook burgers, bij de besluitvorming te betrekken. De Open Vld’er kaatst voor een stuk ook de bal terug naar het VBO. “Ik wacht met veel ongeduld op de voorstellen en actieplannen van de bedrijven om mee de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Want er zijn nog héél veel bedrijven in Vlaanderen die op dat vlak ernstige inspanningen kunnen doen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *