Nationale oester partij logo

Speciaalbieren veroveren de Nederlandse en Belgische markt

Het kan je niet ontgaan zijn, speciaalbieren zijn de laatste jaren bezig aan een grote opmars. Het straatbeeld dat alleen oudere mannen zich wagen aan een speciaalbiertje is allang verleden tijd. De vraag naar speciaalbier stijgt en het liefhebbende publiek wordt groter en groter, ook in mijn directe vriendengroep met vooral twintigers zijn speciaalbieren zeer geliefd. 

media_xll_4811387

Belgische biercultuur

Veel speciaalbieren zijn afkomstig uit België. De Belgische biercultuur staat bekend om een enorm groot en variërend aanbod van hoge kwaliteitsbieren. Ook in Nederland wordt er met volle teugen genoten van het Belgisch speciaalbier. Zelf woon ik in de grensstreek bij Zeeuws-Vlaanderen, in de zomer doen Belgische speciaalbieren zoals Karmeliet of trappisten het enorm goed op het terras. In Nederland zijn er een stuk minder bourgondische merken van speciaalbier te vinden.

Toenemende brouwerijen

Dat Nederland wel is waar wat minder grote speciaalbiermerken op zijn naam heeft staan, doet niets af van het feit dat er steeds meer nieuwe bierbrouwerijen bijkomen. Vooral lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Op dit gebied gaat Nederland de concurrentiestrijd dan ook vol aan.

Eén ontwikkeling is in ieder geval in beide landen gaande: speciaalbieren worden steeds populairder en veroveren de Nederlandse en Belgische markt.

20140204_Westvleteren-XII-beste-bier-ter-wereld

Het speciale aan speciaalbier

Maar wat maakt speciaalbier nou eigenlijk écht speciaal? Het zit hem in de ingrediënten en het brouwproces die zorgen voor een verhoogde beleving. Speciaalbieren hebben authentieke recepten die soms al honderden jaren meegaan. Een aantal Belgische speciaalbieren zoals Westvleteren wordt zelfs gebrouwen door monniken in een abdij in West-Vlaanderen. De ingrediënten van speciaalbieren komen vaak van lokale bodem om te zorgen voor hoogstaande kwaliteit.

Daar waar een traditioneel biertje op veel gelegenheden gedronken wordt, is een speciaalbiertje voor de wat meer bijzondere momenten in het leven.

300px-Westvleteren-beer

Cultuurverschillen Nederland – België

Na wat Nederlandse en Belgische speciaalbierdrinkers om hun mening te vragen, ben ik achter een aantal leuke cultuurverschillen tussen de landen gekomen. Belgen zijn over het algemeen minder stevige bierdrinkers dan Nederlanders, het zijn meer fijnproevers, de keuze gaat vaker uit naar een speciaalbiertje.

Belgen hebben honderden speciaalbieren maar genieten hier vooral op eigen bodem van, de export naar landen buiten Nederland valt reuze mee. Nederland is met het selecte groepje van grote biermerken juist meer gericht op export.

Kort samengevat: Belgische genieters, Nederlandse handelaren.

Auteur: Wesley Singh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *