Nationale oester partij logo

Nieuws

Succesvolle 13e Nationale Zeeuwse Oesterpartij

Op 24 september beleefden zo’n 700 gasten wederom een mooie Oesterpartij. Helaas was de Vlaamse Minister-President verhinderd, maar zijn speech werd voorgedragen door de permanente vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in Nederland, Axel Buyse. Hij roemde de bestaande samenwerking met de Nederlanders en riep, net als de Commissaris van de Koning Han Polman op om vooral over de grens heen te denken en doen. Daarna was het woord aan Wim Voermans die een college gaf over het Deltagebied als metro-area. Muzikaal intermezzo werd dit jaar bijzonder mooi verzorgd door Kiki Hoefsmid (16) uit Zeeland. De voorzitter van de Vlaamse jeugdraad de van origine uit Zimbabwe afkomstige Nozizwe Dube pleitte ook voor samenwerking met en tussen jongeren in de beide landen.

Daarna was het nog lang onrustig op het zonnige Abdijplein. Vele oesters en heerlijke Zeeuwse wijn later werd de 13e editie van het instituut Nationale Zeeuwse Oesterpartij afgesloten. Op naar volgend jaar!

Speciaalbieren veroveren de Nederlandse en Belgische markt

Het kan je niet ontgaan zijn, speciaalbieren zijn de laatste jaren bezig aan een grote opmars. Het straatbeeld dat alleen oudere mannen zich wagen aan een speciaalbiertje is allang verleden tijd. De vraag naar speciaalbier stijgt en het liefhebbende publiek wordt groter en groter, ook in mijn directe vriendengroep met vooral twintigers zijn speciaalbieren zeer geliefd. 

media_xll_4811387

Belgische biercultuur

Veel speciaalbieren zijn afkomstig uit België. De Belgische biercultuur staat bekend om een enorm groot en variërend aanbod van hoge kwaliteitsbieren. Ook in Nederland wordt er met volle teugen genoten van het Belgisch speciaalbier. Zelf woon ik in de grensstreek bij Zeeuws-Vlaanderen, in de zomer doen Belgische speciaalbieren zoals Karmeliet of trappisten het enorm goed op het terras. In Nederland zijn er een stuk minder bourgondische merken van speciaalbier te vinden.

Toenemende brouwerijen

Dat Nederland wel is waar wat minder grote speciaalbiermerken op zijn naam heeft staan, doet niets af van het feit dat er steeds meer nieuwe bierbrouwerijen bijkomen. Vooral lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Op dit gebied gaat Nederland de concurrentiestrijd dan ook vol aan.

Eén ontwikkeling is in ieder geval in beide landen gaande: speciaalbieren worden steeds populairder en veroveren de Nederlandse en Belgische markt.

20140204_Westvleteren-XII-beste-bier-ter-wereld

Het speciale aan speciaalbier

Maar wat maakt speciaalbier nou eigenlijk écht speciaal? Het zit hem in de ingrediënten en het brouwproces die zorgen voor een verhoogde beleving. Speciaalbieren hebben authentieke recepten die soms al honderden jaren meegaan. Een aantal Belgische speciaalbieren zoals Westvleteren wordt zelfs gebrouwen door monniken in een abdij in West-Vlaanderen. De ingrediënten van speciaalbieren komen vaak van lokale bodem om te zorgen voor hoogstaande kwaliteit.

Daar waar een traditioneel biertje op veel gelegenheden gedronken wordt, is een speciaalbiertje voor de wat meer bijzondere momenten in het leven.

300px-Westvleteren-beer

Cultuurverschillen Nederland – België

Na wat Nederlandse en Belgische speciaalbierdrinkers om hun mening te vragen, ben ik achter een aantal leuke cultuurverschillen tussen de landen gekomen. Belgen zijn over het algemeen minder stevige bierdrinkers dan Nederlanders, het zijn meer fijnproevers, de keuze gaat vaker uit naar een speciaalbiertje.

Belgen hebben honderden speciaalbieren maar genieten hier vooral op eigen bodem van, de export naar landen buiten Nederland valt reuze mee. Nederland is met het selecte groepje van grote biermerken juist meer gericht op export.

Kort samengevat: Belgische genieters, Nederlandse handelaren.

Auteur: Wesley Singh

Sterren bereiding van oesters bij Restaurant Katseveer

Na er lang naar uitgekeken te hebben, was het op 12 augustus tijd voor een bezoek aan restaurant Katseveer. We hadden een afspraak met Rutger van der Weel, een ambitieuze chefkok uit Middelburg. Het restaurant heeft één Michelinster en onze verwachtingen waren dus stiekem best hoog bespannen. Al helemaal omdat we wisten dat we ook een kijkje in de keuken mochten nemen bij de bereiding van oesters.

20150812_103813

De Oosterschelde als voortuin

Restaurant Katseveer trekt zowel Nederlandse als Vlaamse gasten. Volgens Rutger ligt dit vooral aan het seizoen. “In de zomer zijn de Belgen meer op pad, dan komen zo’n 60% van onze gasten uit België. In de winter hebben we juist meer lokale gasten uit Goes en omstreken.”

Amber en ik waren bij aankomst al meteen erg enthousiast over de locatie, grenzend aan de Oosterschelde met een prachtig uitzicht. Mede de locatie draagt eraan bij dat het op dit moment absoluut hoogseizoen is voor Restaurant Katseveer. “Door ons buitenterras kunnen gasten op een hele mooie locatie in het zonnetje genieten van hun eten. Je zit hier aan de Oosterschelde, ik noem het maar altijd mijn voortuin. We halen bijvoorbeeld kruiden, algen en zeesla in onze eigen voortuin om te verwerken in onze gerechten. Het gaat bij ons om de totaalbeleving. ”

Verschil bestellingen

Rutger ervaart ook verschillen in bestellingen tussen Nederlandse en Vlaamse gasten. “Een Belg zal zich meer in de watten laten leggen met een groot menu en een flesje wijn, Belgen besteden gewoon meer. Nederlanders kiezen vaker voor een wijnarrangement. Ik zie een Belg ook eerder oesters eten dan een Nederlander.” Rutger denkt zelfs dat meer dan de helft van de Zeeuwen geen oesters lust. “Belgen zijn gastronomischer en lusten veel meer dan Nederlanders.”

Oesters

We vroegen Rutger of er veel oesters worden gegeten in het restaurant. “In het oesterseizoen worden er vooral veel oesters gegeten als ze verwerkt worden in een gerecht, dan is het veel toegankelijker. Vanaf september komt er weer een gerechtje met de oester op de menukaart. We proberen speels te werken met gerechten, de platte oester staat bij ons niet standaard op de kaart.”

20150812_104617

Het oesterseizoen is dus nog niet begonnen, voor Rutger is het geen optie om de Franse oesters te halen. “De Franse oesters zouden we nu wel kunnen bestellen, maar ik wacht gewoon af tot het oesterseizoen van start gaat. ”

Grensoverschrijdend

Welke verbindingen hebben jullie met België als restaurant? “We halen onze producten zo dichtbij mogelijk, dan hebben we de meest verse producten. We zitten midden in de bron, producten als mosselen, oesters en vis halen we bij wijze van spreke om de hoek. Ik denk dat België juist meer producten uit Nederland importeert, dan andersom. Het enige wat hier uit België komt is het servies, zegt Rutger lachend.”

Heeft Restaurant Katseveer dan wel een andere zakelijke relatie met België? “Wij zitten wel bij een restaurantclub, dat is een samenwerkingsverband met toprestaurants uit Nederland en België. Door deze verbinding krijgen wij een beeld van wat er speelt bij onze zuiderburen.”

Bereiding van oesters

Na een leuk interview werden we door Rutger meegenomen naar de keuken. We kregen een exclusief kijkje hoe de chefkok van Restaurant Katseveer oesters bereidt. En niet zomaar, het was een heel spektakel om daarbij te mogen zijn.

20150812_104136

Rutger haalde van alles uit de kast om de bereiding van oesters naar een hoger niveau te tillen. Zo voegde Rutger een zeesla toe van verschillende zeewiersoorten, gedroogde algen uit de Oosterschelde en rood hoorntjeswier. Oog voor presentatie heeft chefkok Rutger van der Weel zonder enige twijfel, het resultaat mag er dan ook zeker zijn!

20150812_105648

Natuurlijk hebben Amber en ik zelf ook nog even geproefd. Nadat we bij Roem van Yerseke oesters hadden gegeten zonder enige bereiding, waren we erg benieuwd naar deze nieuwe ervaring. We kunnen jullie vertellen dat we er heel erg van genoten hebben, het liefst zouden we er nog meer eten!

Conclusie

Als we het thema grensoverschrijdend loslaten op Restaurant Katseveer, dan zien we zowel samenwerkingen als verschillen tussen Nederland en België. Volgens Rutger doet het restaurant er goed aan om producten uit de lokale bron te halen, en minder te importeren. Waarom ook niet? Volgens ons is dit een logische keuze. We kunnen ons ook goed voorstellen dat Belgen grotere fijnproevers zijn dan Zeeuwen, en daarom ook meer besteden.

Dat meer dan de helft van alle Zeeuwen geen oesters lust, valt misschien te betwijfelen. Zelf hebben wij laatst ook pas voor het eerst oesters geproefd bij Roem van Yerseke. We waren nog geen groot fan, maar de oester verwerken in gerechten maakt het een stuk toegankelijker.

Auteur: Wesley Singh

Nozizwe Dube, Vlaamse Jeugdraad spreekt op de Oesterpartij 2015

Wie is Nozizwe? Ze stelt zich voor.

Ik ben Nozizwe Dube, 19-jarige student en voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad. De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad van de Vlaamse Regering over al wat kinderen, jongeren en hun organisaties aanbelangt. Ik ben in Zimbabwe geboren en op mijn veertiende ben ik naar België verhuisd.

Ik geloof in de kracht van elk individu, zeker in de kracht van kinderen en jongeren. Daarom gooi ik me in de strijd om hun stemmen de wereld in te sturen. Met de nodige portie lef en durf.

In mijn voordracht ga ik het hebben over cultuurverschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse jeugd.

 

Nederland en België strijden tegen elkaar op de Design Derby

In de ‘Design Derby’ gaan de vormgevingsiconen van Nederland en België van de afgelopen 200 jaar een spannende confrontatie met elkaar aan. Van koninklijke opdrachten tot het nuchtere Dutch Design van nu. Wie komt als winnaar uit de strijd of eindigt deze match in gelijkspel?

designderby entree

Half juli trokken wij (Wesley en Amber) richting Rotterdam, voor ons een dagje uit. We beginnen de dag met een kopje koffie in de Witte de Withstraat en lopen vervolgens in een stortbui richting de Design Derby. Allebei wisten we niet goed wat we moesten verwachten, al snel werd ons door een medewerker verteld wat de Design Derby precies inhoudt. We kopen snel twee tickets en lopen vervolgens via een grote trap richting de tentoonstelling.

Vriendschappelijke wedstrijd

Aan de start van de Design Derby wordt ons een boekje aangereikt, ‘’het Design Derby spel-en verzamelboekje’’. Leuk voor jong en oud! Hiermee worden we uitgenodigd om deel te nemen aan de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en België. Bij 21 verschillende tentoonstellingen kun je kiezen uit welk land je favoriete design komt, aan het eind kom je er op een leuke manier achter welk land voor jou als winnaar uit de strijd komt.

foto wesley met design derby boekje

Tijdens de wedstrijd kom je vele verschillende onderwerpen tegen. Zo zie je koninklijke opdrachten, opdrachten uit de Eerste Wereldoorlog tentoonstelling maar ook ontwerpen die geïnspireerd zijn door exotische landen.

herkenbare ontwerpen

Je maakt als het ware een reis door de tijd waar Nederland en België tegen elkaar spelen. De ontwerpen variëren van serviezen tot stoelen! We stonden ervan verbaasd hoe grote verschillen er waren tussen Nederlands en Belgisch design. Het was duidelijk te zien hoe belangrijke ontwikkelingen uit de geschiedenis grote impact hebben gehad op design.

overzicht design derby 2

Nederland wint!

We laten ons inspireren en hebben een leuke middag in de Design Derby, natuurlijk hebben wij ook deel genomen aan de vriendschappelijke wedstrijd. Bij ons wint Nederland overduidelijk, ondanks dat Wesley en ik reserve-belgen zijn :).

designderby score

Ben je ook benieuwd naar deze spannende wedstrijd? Ga dan snel naar de Design Derby, over een tijdje is de tentoonstelling ook te bewonderen in Gent! Een mooie vorm van grensoverschrijdende samenwerking tussen Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum in Gent.

Auteurs: Amber Buzeijn & Wesley Singh

Amber en Wesley op bezoek bij Roem van Yerseke

Een tijdje geleden vertrokken collega-student Wesley en ik richting Yerseke om een kijkje te nemen bij Roem van Yerseke. Klokslag 11 uur hadden we een afspraak met Pieter Geijsen. Hij gaf aan dat het op het moment erg druk was. Toch kon Pieter Geijsen tijd voor ons vrij maken om een kleine rondleiding te geven door het gebouw maar vooral ook veel uit te leggen over de oesters. Want ja, Wesley en ik wisten praktisch niks over oesters.

20150708_105520

Het kweekproces

Pieter nam ons mee naar verschillende ruimtes die allemaal een aparte bijdrage hebben aan het kweken van oesters. Tijdens zijn uitleg werd één ding al gauw duidelijk voor ons, deze man heeft een bijzondere passie voor het vak! Hij wist op een leuke manier ons haarfijn uit te leggen hoe het kweekproces in zijn werk gaat.

De algenruimte staat ons nog heel goed bij, het was een indrukwekkende ruimte waar voedsel gemaakt wordt voor de oesters. De ruimte bestond uit verschillende gekleurde buizen met een voor ons toen nog onbekende inhoud.

algenruimte2

Pieter vertelde ook hier het een en ander over. “Het oesteproces begint met het kweken van larfjes, dat zijn eigenlijk net huisdieren. En als je huisdieren hebt, dan heb je ook voedsel voor hen nodig.  Je kunt het voedsel voor oesters niet zomaar kopen in de winkel, dus hier maken wij onze eigen algjes. Iedere kleur krijgt zijn eigen alg.”

Er werd ons verteld dat de oester haar smaak ontleent aan de bodem waarop ze groeit en de voeding die ze krijgt. Ook het zoutgehalte en de watertemperatuur hebben een sterke invloed op de smaak, de vorm en de samenstelling van de oester. Er zijn twee verschillende soorten oesters hier, de Zeeuwse Creuse en de Platte oester.

Voor het eerst oesters proeven

Aan het eind van de rondleiding komen we bij het moment dat Wesley en ik de oesters mogen proeven, ze worden vers voor ons opengemaakt.

20150708_114619

En dan is daar het moment, dat wij onze aller eerste oester gaan eten! We beginnen om de beurt met de Zeeuwse creuse oester om vervolgens de smaak van de platte oester te ervaren.

[Hier komt de vlog smaakbevinding]
20150708_120201

Amber: “Hmm, het voelt toch wel apart in je mond, ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ik proef vooral veel zout.” Dit was de Zeeuwse creuse, even later ging ik ook een platte oester proeven. De platte oesters worden minder gegeten, dit komt waarschijnlijk omdat het een meer typische smaak heeft en hij ook duurder is. Ik ben benieuwd!

Na het eten van de platte oester ben ik gelijk overtuigd dat ik de Zeeuwse creuse beter vind! Toch zal ik nog wat oesters moeten eten voordat ik het echt ‘lekker’ zal vinden!”

Wesley: “Zeker een aparte smaak, het is alsof er ineens heel veel zout in je mond zit. Om eerlijk te zijn ben ik nog niet overtuigd. Het is even wennen omdat je zo’n smaak nog nooit hebt ervaren.” En dat wordt even later bevestigd toen ik de tweede Zeeuwse creuse ging proeven, die smaakte al een stuk beter!

Dat smaken verschillen werd nog maar eens duidelijk toen ik de platte oester ging proeven. De nasmaak vond ik veel lekkerder, in tegenstelling tot Amber gaat mijn voorkeur uit naar de platte oester.”

Auteurs: Amber Buzeijn & Wesley Singh

Wim Voermans spreekt op Oesterpartij

Hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden spreekt op de Nationale Zeeuwse Oesterpartij. In zijn lezing zal hij in gaan op de wijze waarop Nederland en Vlaanderen samenwerken op het gebied van regelgeving in de grensgebieden en de mogelijke Europese opties voor regresvrije zones in de grensregio’s.

Frits Spits deelt taalkennis met Nederlanders en Vlamingen

Frits Ritmeester heeft een grote liefde voor de Nederlandse taal, hij is vooral bekend geworden door het NOS-programma ‘de Avondspits’. Onder zijn alias Frits Spits amuseert hij met ‘de Taalstaat’ niet alleen de luisteraars, maar brengt hij Nederlanders en Vlamingen ook kennis over de taal bij.

mt-de-taalstaat-web

“Nee, het is niet te veel gevraagd, ik voel me reuze uitgedaagd. Maar, wat zijn er toch veel woorden die de boodschap vermoorden. Maar als het fout gaat, zouden wij vertellen hoe het met de taal staat. Wij zijn de Taalstaat!”  Met deze woorden eindigt de opzwepende introductie die de luisteraars helemaal in de stemming moet brengen voor de Taalstaat.

Om eerlijk te zijn heb ik voor de aflevering van 11 juli nog nooit geluisterd naar de Taalstaat. Voordat ik begon met luisteren was ik nogal sceptisch, ik dacht dat het een programma vol met stoffige verhalen ging worden. Maar het werd me al gauw duidelijk dat deze diverse radioshow ook interessant is voor studenten zoals ik!

Vaste rubrieken

Het radioprogramma bestaat uit een aantal vaste rubrieken die elke week de revue passeren. Een greep uit de vaste rubrieken is het taalnieuws, de taalschat, vergeetwoorden, het taalloket en de nieuwste rubriek is de taalstatus waarin Vlamingen en Nederlanders worden gevraagd naar hun favoriete taal.

De robotarm voor de Vlaamse gebarentaal

In het Taalnieuws had Frits een Vlaamse student van de Universiteit Antwerpen in de uitzending. Hij was één van de drie studenten die een robotarm heeft ontworpen. De robotarm kan doven helpen bij het communiceren door gebarentaal. Op dit moment kan de robot verschillende letters en woorden uitdrukken.

Tijdens het gesprek vraagt Frits Spits de student of de robot is gemaakt om in de Vlaamse gebarentaal te communiceren. Dit zou betekenen dat de robot voor twee verschillende talen geprogrammeerd moet worden. De student geeft aan dat dit inderdaad de uitdaging is. “De letters zijn over het algemeen hetzelfde, maar als je gaat kijken naar woorden en grammatica, dan zit er heel veel verschil tussen de talen.”

642x999_7841188

Voor Vlamingen zullen woorden als een beenhouwer, ajuin, plat water, bankcontact en velo vanzelfsprekend zijn. Het zijn woorden die dagelijks gebruikt worden maar in Nederland toch echt anders zijn. In de Nederlandse taal gaat het om een slager, ui, plat water, pinautomaat en fiets. Zelf woon ik in Zeeuws-Vlaanderen, op steenworp afstand van de grens met België. Dit verklaart vast dat ik de meeste woorden wel een betekenis kan geven.

De grammatica heeft in de Nederlandse en Vlaamse taal veel overeenkomsten, toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Eén van de opvallendste is het verschil tussen de aanspreekvorm van de tweede persoon. Vlamingen gebruiken gij/ge als aanspreekvorm in de dagelijkse omgangstaal. Nederlanders gebruiken jij/je of u in de beleefdheidsvorm.

Dit soort taalkwesties over woordenschat en grammatica stellen de makers van de robotarm voor een uitdaging. Nederlands en Vlaams zijn verschillende talen, en daar moet de robot dus op afgestemd worden.

Zelf horen hoe het met de taal staat?

Ik zou je hier nog meer leuke hoogtepunten uit de Taalstaat kunnen vertellen, maar het is natuurlijk het leukst om zelf gewoon even de laatste Taalstaat van 8 augustus terug te luisteren!

Auteur: Wesley Singh

Nieuwe woorden in Nederlands en Vlaams taalgebied

Ieder jaar duiken er in de media nieuwe woorden op die opeens de taal lijken te domineren. De samenleving pakt deze woorden massaal op, uiteindelijk halen vernieuwende woorden als ‘stemfie’ of ‘bestuursobesitas’ zelfs de Dikke van Dale. Sinds 2007 houdt van Dale in Nederland en Vlaanderen de ‘woord van het jaar verkiezing’.
media_xl_1911084

Verschillen in taalgebied

De Nederlandse en Vlaamse taal lijkt misschien veel op elkaar, verschillen zijn er echter genoeg. En dat blijkt ook uit de door van Dale genomineerde woorden van vorig jaar. In de Nederlandse en Vlaamse media zijn in 2014 nieuwe woorden ontstaan die per taalgebied enorm verschillen.

Genomineerde woorden 2014

Nederland Vlaanderen
Clownspiet Boterhammentaks
Crimiclown Doorkijkbelasting
Dagobertducktaks Faunatrap
Fotobom Flitsmarathon
Jihadgezin Kamikazecoalitie
Kalifaatganger Karaattaks
Moestuinsocialisme Kopspringer
Stemfie Schaarsteschijf
Straatintimidatie Uitstelbaby
Wegkijkstaat Wormburger

Winnaars 2014

Na het traditiegetrouw nomineren van tien woorden schakelt Van Dale de hulp in van het grote publiek, zij  kunnen stemmen op het ‘woord van het jaar’.

In Nederland is ‘dagobertducktaks’ met 18% van de stemmen uitgekozen tot woord van het jaar 2014. Gevolgd door de woorden ‘moestuinsocialisme’ met 15% en ‘stemfie’ met 14%.

van dale top 5 nederland

In Vlaanderen won het woord ‘flitsmarathon’ iets overtuigender met 24% van de stemmen. Op nummer twee eindigde ‘boterhammentaks’ met 19% en  eindigde ‘kamikazecoalitie’ met 16% van de stemmen op nummer drie.

van dale top 5 vlaanderen

Kanshebbers 2015

Het kalenderjaar is pas halverwege, toch is het leuk om al voorzichtig vooruit te kijken naar kanshebbers voor 2015. Wat zijn volgens jou Nederlandstalige of Vlaamse woorden die kans maken om eind dit jaar genomineerd te worden door van Dale?

Auteur: Wesley Singh

Datum bekend: 24 september 2015

De datum voor de 13e Nationale Zeeuwse Oesterpartij is bekend: donderdag 24 september 2015.  Dat is een week na Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen in Nederland en na de Opening van het Zittingsjaar van het Vlaams Parlement.