Nationale oester partij logo

Nieuws

De Zeeuwse Branding: Zeeuwse koffie!

De Zeeuwse branding, Zeeuwse koffie voor na de oesters!

Na het eten van al die oesters hoor je natuurlijk af te sluiten met een perfecte kop koffie. Niet zomaar een koffie, maar een die deze Zilte Zeeuwse Zaligheden tot zijn recht laten komen. Zeeuwse Koffie speciaal voor na de oesters? Daar wilden wij natuurlijk meer over weten! Wij spraken af met Rob Clarijs, deze Zeeuw is de oprichter van de Zeeuwse Branding.  Waar hij Vers gebrande koffie produceert speciaal voor Zeeland. Wij vroegen hem naar zijn verhaal en natuurlijk naar zijn koffie.

Tijdens een reis in Kopenhagen, 4,5 jaar geleden, bezocht Rob verschillende koffiebarretjes. Hij ontwikkelde daar een grote passie voor koffie en besloot, toen hij terug in Nederland was, om daar meer mee te doen. Hij begon als barista bij Douwe Egberts, groeide door als trainer en leerde om zelf koffie te branden, maar dat was nog niet genoeg. Tijdens een bezoekje aan het strand vroeg hij zich af waarom Zeeland nog geen eigen koffie had, dat hadden ze immers in andere provincies wel. Hij besloot hier zelf mee te beginnen en startte met de Zeeuwse Branding, koffie die alleen te verkrijgen is in Zeeland.

Omdat koffie niet in Zeeland kan groeien ging Rob kijken hoe de koffie zo Zeeuws mogelijk gemaakt kon worden. De branding staat voor Zeeland en de smaken sluiten aan op de twee Zeeuwse smaken, namelijk: de Zeeuwse Zilte Zaligheden en de Zeeuwse Zoete Zaligheden. Bij Zoete Zaligheden kun je denken aan babbelaars en bolussen. Daar passen smaken bij zoals: chocolade en noten. Deze heeft hij gebruikt in de koffie die daar goed bij past, genaamd windkracht 6. Bij de Zilte Zaligheden kun je denken aan oesters en kreeft, smaken die een stuk complexer en uitgesproken zijn. Dit heeft hij verwerkt in de koffie genaamd: windkracht 4. Opgebouwd uit verschillende lagen die daar weer perfect bij passen. Hij heeft ook nog een koffie met de naam windkracht 5. Op dit idee kwam hij tijdens een reis in Indonesië waar hij een plantage bezocht. Via korte lijnen heeft hij deze koffie naar Nederland kunnen schepen. Hele eerlijke, transparante koffie en direct trade.

Rob zijn missie is als volgt: de Zeeuwse branding en Zeeland op de kaart zetten. Als trotse Zeeuws is hij er op gebrand om deze bijzondere koffie meer onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen. Hij zal aanwezig zijn bij de Oesterpartij. Zodat iedereen, na het eten van de oesters, kan proeven van zijn koffie.

Wij hebben de koffie alvast geproefd en zijn ontzettend enthousiast!

Meer informatie over de Zeeuwse Branding:
www.dezeeuwsebranding.nl

Heb je de vlog tijdens ons bezoek aan Rob al gezien?

De Oesterwijn proeven bij The World of Drinks

De oesterpartij 2017 komt steeds dichterbij. Hét jaarlijkse ontmoetingsplatform waar men lekker kan napraten onder het genot van de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Daar hoort natuurlijk ook een passende wijn bij! Anneleen en Emily gingen deze voorproeven bij WORLD OF DRINKS. Zij verzorgen dit jaar dé oesterwijn voor het evenement, de Laurent Miquel Albariño Lagrasse.

World of Drinks is in 1997 gestart als slijterij in Renesse, maar is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie met meerdere winkels, een groothandel én online verkoop. Ze zijn te vinden in Zierikzee, Krabbendijke, Renesse en Rotterdam (Markthal). Naast de beste kwaliteit hechten ze ook veel waarde aan het verhaal achter het product. Het nuttigen van een drankje moet een echte beleving zijn. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar het verhaal achter deze oesterwijn uit Zuid-Frankrijk.

Laurent Miquel Albariño Lagrasse is voortgekomen uit het baanbrekende avontuur van Laurent Miquel om de mythische Albarino druiven terug naar Frankrijk te halen. De wijn kwam tot leven toen hij de wijngaarden hoog boven het dorp Lagrasse ontdekte. De wijn is ontstaan uit de combinatie van de bodem van kalksteen, het unieke koele microklimaat en de watervoorziening. Dit bleek de perfecte plek voor dit gedurfde project. Laurent Miquel staat bekend om zijn kenmerkende stijl van evenwichtige frisse witte wijnen.

De druiven worden ’s nachts geoogst. Vervolgens worden ze gekneusd met selectie van sap. Fermentatie op een temperatuur van 16-17 graden. De wijn rijpt in roestvrijstalen tanks. Licht gefiltreerd voor het bottelen. De wijn is vol met aroma’s van grapefruit met een verfijnde bloemige ondertoon. De smaak is levendig en verfrissend met royale tonen van perzik en in de afdronk een vleugje limoen. Een zachte, maar aromatische witte wijn. Perfect in combinatie met zeevruchten en visgerechten. Past natuurlijk perfect bij de oesters!

We konden natuurlijk niet vertrekken zonder het proeven van de wijn. Wij vonden de wijn heerlijk en kunnen niet wachten tot jullie het op 14 september kunnen proeven!

Meer informatie over WORLD OF DRINKS:
worldofdrinks.com

Waterkwaliteit Kanaal Gent Terneuzen grensoverschrijdend aangepakt

Verschillende instanties aan beide zijden van de grens bekijken samen hoe waterpeil en waterkwaliteit in het Kanaal van Gent naar Terneuzen geoptimaliseerd kunnen worden.

Voor verschillende bedrijven langs het kanaal is de kwaliteit van het water van essentieel belang. “Vandaag de dag speelt de verzilting een rol”, zegt ceo Dirk Van der Stede van Vlakwa, het Vlaamse Kenniscentrum Water. “Wanneer er vanuit de Schelde te veel zout water het kanaal instroomt, dan zijn verschillende gebruikers daar niet gelukkig mee.”

Omdat het kanaal aan beide kanten van de grens loopt, lijkt een grensoverschrijdende aanpak de meest logische. Aan Nederlandse kant zijn Rijkswaterstaat en het waterschap bij het project betrokken. Maart volgend jaar willen de diensten een plan van aanpak voorleggen aan de Europese Unie.

Onderzoek naar knelpunten grensarbeid

De Vlaamse arbeidsmiddeling VDAB en haar partners in Nederland willen hun dienstverlening aan grensarbeiders verbeteren.

Dit najaar start een project waarbij mensen die over de grens werken intensief worden gevolgd. Het doel is om na te gaan tegen welke problemen ze aanlopen en waar de dienstverlening kan worden bijgeschaafd. Volgens Freddy Van Malderen van de VDAB krijgen zijn organisatie en andere intermediairs tijdens jobbeurzen onvoldoende zicht op knelpunten. De komende tijd wordt een groep van zo’n twintig grensarbeiders en bedrijven benaderd om deel te nemen aan het project.

De boorslak is nog steeds een grote bedreiging voor de Zeeuwse creuse oester

Vorige zomer kwamen er zorgwekkende berichten over de Zeeuwse creuse oester naar buiten. De oester werd bedreigd door de Japanse boorslak. De boorslak boort een gat in de schelp en eet de oester op. De impact op de oesterkweek is enorm. Er werd zelfs gevreesd voor het voortbestaan van de Zeeuwse creuse oester. Hoe gaat het nu met de Zeeuwse creuse oester? We vroegen het aan Pieter Geijsen van Roem van Yerseke.

Welke invloed heeft de boorslak gehad op de oogst van de creuse oester? “De bedreiging van de boorslak speelt al een paar jaar. De laatste twee jaar is de uitval nog groter geworden. We praten dan over zo’n 70 tot 80% uitval. Het is nog steeds actueel en duikt op steeds meer plaatsen in de Oosterschelde op.”

Hoe gaat Roem van Yerseke met de vervelende bedreiging om? “We proberen de oesterkweek percelen zo goed mogelijk schoon te vissen van de oesterboorder. Verder kun je er niet echt mee omgaan, het is vooral lijdzaam toezien. We hopen dat de boorslak uit zichzelf gaat verdwijnen door een strenge winter.”

Heeft de Zeeuwse creuse oester nog wel een zekere toekomst? “Het is zorgwekkend. We hebben toestemming gekregen voor het kweken van oesters op de Franse wijze. Oftewel, in geperforeerde zakken en kooien in de waterkolom. Op deze aanvullende manier kunnen we oesters op andere plaatsen kweken.“

Aan deze manier van kweken kleeft wel een nadeel met grote invloed op de oogst. “Het volume oesters dat deze manier van kweken oplevert is veel kleiner. Je kunt er maar een paar honderdduizend kweken, in de Nederlandse oesterbranche worden er zo’n 30 miljoen creuse oesters gekweekt. Voordeel van dit systeem is wel dat je mooiere oesters kunt kweken.”

Het zijn zware tijden voor de Zeeuwse creuse oester. Wij gaan de ontwikkelingen in de gaten houden en hopen op betere tijden voor de oesteroogst.

Auteur: Wesley Singh
Oesters boorslak