Nationale oester partij logo

Nieuws

Eerste Oesterlezing succesvol

Tijdens de 17e editie van de Oesterpartij werd voor het eerst de Oesterlezing uitgesproken, een beschouwing over een fenomeen in onze samenleving. Dit jaar werd deze lezing verzorgd door Bart Verhulst, politiek journalist van de VRT. Hij schetste op ludieke wijze een beeld van de gecompliceerdheid van de politiek in België zoals deze zich ontwikkeld heeft in de afgelopen 75 jaar.

Zeeland en Vlaanderen – Internationale Regio

Concurrentie: waarom is het van belang om samen op trekken aan beide zijden van de grens, op mondiaal niveau / op Europees niveau, waarom kunnen we niet zonder onze buurregio’s? Of moeten we ons concentreren op de eigen kracht? Is het verstandig om de hele regio als een geheel te zien, er zijn immers nog altijd veel factoren die het moeilijk maken om als één regio te opereren? Wat maakt deze regio aantrekkelijk voor ondernemers om zich te vestigen? Wat ontbreekt er nog?

Spreker: Raymond Knops

Drs. R.W. (Raymond) Knops (Hegersom, 10 november 1971) heeft in de periode 1995-2000 diverse officiersfuncties vervuld bij het ministerie van Defensie/Koninklijke Luchtmacht. Van 1999 t/m 2005 was hij wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Horst (vanaf 2001: gemeente Horst aan de Maas). Van oktober 2004 tot februari 2005 werd Raymond Knops naar Irak uitgezonden als policy advisor in de militaire staf van de Nederlandse battlegroup-commander SFIR 5. Vanaf 2005 was Knops, met enkele korte onderbrekingen, lid van de Tweede Kamer. Hij was daar onder meer lid van het Presidium en lid van de vaste Kamercommissies van Buitenlandse Zaken, Financiën, Europese Zaken, Defensie, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Op 26 oktober 2017 is hij benoemd tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III.

 

16e Oesterpartij op 24 september 2018

Op maandag 24 september 2018 vindt de 16e editie van de Nationale Zeeuwse Oesterpartij plaats. Vorig jaar werd het format van het minisymposium aangepast. Met veel discussie en videos worden de thema’s behandeld. Ook dit jaar zal dit format gehanteerd worden. Onder leiding van Goedele Wachters zullen diverse sprekers, ingeleid door inhoudelijke videos, het woord voeren.

Net als de voorgaande edities is deelname aan de Nationale Zeeuwse Oesterpartij alleen op persoonlijke uitnodiging mogelijk.

Tommelein: “geen kernenergie”

“Kernenergie past voor mij niet in de energiemix van de toekomst. De toekomst is hernieuwbaar”, dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in een reactie op het pleidooi van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om ook na 2025 enkele kernreactoren open te houden. Tommelein zegt er wel bij dat hij “gecharmeerd is door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer open te houden zolang ze veilig zijn”. “We moeten er immers voor zorgen dat tijdens de omslag naar hernieuwbare energie onze bevoorrading verzekerd is”, aldus Tommelein.

Het VBO pleit er woensdag (30 augustus 2017) in enkele kranten voor om kernenergie ook na 2025 mee op te nemen in de energiemix. De werkgeversorganisatie dringt aan op meer realisme over de timing voor de sluiting van de kerncentrales. Die sluiting is voorzien in 2025. Maar dat lukt volgens het VBO niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs.

Vlaams energieminister Bart Tommelein reageert genuanceerd op de oproep van de werkgevers. Zo vindt de Open Vld’er dat kerncentrales waar de veiligheid moeilijk te garanderen is gerust vroeger mogen sluiten. Hij meent ook dat kernenergie eigenlijk geen plaats heeft in de energiemix van de toekomst. “De toekomst is hernieuwbaar”, klinkt het.

Tegelijk heeft Tommelein wel oren naar de bekommernis rond bevoorradingszekerheid. Daarom is hij naar eigen zeggen “gecharmeerd door de keuze van de Zwitsers om enkele kerncentrales langer op te houden zolang ze veilig zijn”. Volgens Tommelein moet er eind dit jaar een interfederaal energiepact op tafel liggen. Bedoeling is alvast om allerlei partners, gaande van bedrijven tot milieuverenigingen en ook burgers, bij de besluitvorming te betrekken. De Open Vld’er kaatst voor een stuk ook de bal terug naar het VBO. “Ik wacht met veel ongeduld op de voorstellen en actieplannen van de bedrijven om mee de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Want er zijn nog héél veel bedrijven in Vlaanderen die op dat vlak ernstige inspanningen kunnen doen.”

 

Jort Kelder begeleidt discussie

‘We gaan de boksring in om over zoiets vredelievends als de circulair economie te debatteren… weescht welkom en knok mee voor een betere wereld.’

 

Zelfverklaarde luis in (en voor) de pels van ondernemend Nederland heeft, wellicht tegen zijn ‘rechtse’ reputatie in, een klein hart dat klopt voor menig Goede (Groene) Zaak. Hij kaart onrecht en misstanden onverbloemd aan, en spaart zichzelf daarbij niet.

Hij is beroemd geworden als de hoofdredacteur van Quote die de vermogens van tout Nederland publiceerde in de inmiddels vermaarde Quote500. Sinds hij Quote na 13,3 jaar verliet, heeft hij naast het oprichten van de ‘site voor de kantoorklerk’ www.925.nl, zich ontwikkeld als televisiepresentator bij de programma’s ParlaBij ons in de PCDragons DenProfiel en Bij ons in de BV (allen KRO).

Afgelopen zes televisieseizoenen had hij veel succes met het door hemzelf bedachte Hoe Heurt Het Eigenlijk (AVRO). Wat zwaardere kost was een serie over de opkomst en huidige neergang van het kapitalisme, Het Snelle Geld (2012 bij de VPRO). Onlangs was hij de helft van het even onverwachte als verfrissende presentatieduo van Ten Strijde, naast Pieter Jan Hagens, én mag hij -zodra daar aanleiding toe is- ad hoc de stemming peilen van Neerlandsch’ hart tot onderbuik in het nieuwe NPO1 debatprogramma De Stelling van Nederland.

Hij is een van de weinige, zo niet de enige presentator, die zo vilein en innemend tegelijk is. Het resultaat is een integere, scherpe, snelle, kritische, eerlijke en buitengewoon aardige host, die bovendien goed geïnformeerd is. Of zoals hij het zelf zegt: geen slappe slijmjurk. Waarvan acte!

De Zeeuwse Branding: Zeeuwse koffie!

De Zeeuwse branding, Zeeuwse koffie voor na de oesters!

Na het eten van al die oesters hoor je natuurlijk af te sluiten met een perfecte kop koffie. Niet zomaar een koffie, maar een die deze Zilte Zeeuwse Zaligheden tot zijn recht laten komen. Zeeuwse Koffie speciaal voor na de oesters? Daar wilden wij natuurlijk meer over weten! Wij spraken af met Rob Clarijs, deze Zeeuw is de oprichter van de Zeeuwse Branding.  Waar hij Vers gebrande koffie produceert speciaal voor Zeeland. Wij vroegen hem naar zijn verhaal en natuurlijk naar zijn koffie.

Tijdens een reis in Kopenhagen, 4,5 jaar geleden, bezocht Rob verschillende koffiebarretjes. Hij ontwikkelde daar een grote passie voor koffie en besloot, toen hij terug in Nederland was, om daar meer mee te doen. Hij begon als barista bij Douwe Egberts, groeide door als trainer en leerde om zelf koffie te branden, maar dat was nog niet genoeg. Tijdens een bezoekje aan het strand vroeg hij zich af waarom Zeeland nog geen eigen koffie had, dat hadden ze immers in andere provincies wel. Hij besloot hier zelf mee te beginnen en startte met de Zeeuwse Branding, koffie die alleen te verkrijgen is in Zeeland.

Omdat koffie niet in Zeeland kan groeien ging Rob kijken hoe de koffie zo Zeeuws mogelijk gemaakt kon worden. De branding staat voor Zeeland en de smaken sluiten aan op de twee Zeeuwse smaken, namelijk: de Zeeuwse Zilte Zaligheden en de Zeeuwse Zoete Zaligheden. Bij Zoete Zaligheden kun je denken aan babbelaars en bolussen. Daar passen smaken bij zoals: chocolade en noten. Deze heeft hij gebruikt in de koffie die daar goed bij past, genaamd windkracht 6. Bij de Zilte Zaligheden kun je denken aan oesters en kreeft, smaken die een stuk complexer en uitgesproken zijn. Dit heeft hij verwerkt in de koffie genaamd: windkracht 4. Opgebouwd uit verschillende lagen die daar weer perfect bij passen. Hij heeft ook nog een koffie met de naam windkracht 5. Op dit idee kwam hij tijdens een reis in Indonesië waar hij een plantage bezocht. Via korte lijnen heeft hij deze koffie naar Nederland kunnen schepen. Hele eerlijke, transparante koffie en direct trade.

Rob zijn missie is als volgt: de Zeeuwse branding en Zeeland op de kaart zetten. Als trotse Zeeuws is hij er op gebrand om deze bijzondere koffie meer onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen. Hij zal aanwezig zijn bij de Oesterpartij. Zodat iedereen, na het eten van de oesters, kan proeven van zijn koffie.

Wij hebben de koffie alvast geproefd en zijn ontzettend enthousiast!

Meer informatie over de Zeeuwse Branding:
www.dezeeuwsebranding.nl

Heb je de vlog tijdens ons bezoek aan Rob al gezien?

De Oesterwijn proeven bij The World of Drinks

De oesterpartij 2017 komt steeds dichterbij. Hét jaarlijkse ontmoetingsplatform waar men lekker kan napraten onder het genot van de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Daar hoort natuurlijk ook een passende wijn bij! Anneleen en Emily gingen deze voorproeven bij WORLD OF DRINKS. Zij verzorgen dit jaar dé oesterwijn voor het evenement, de Laurent Miquel Albariño Lagrasse.

World of Drinks is in 1997 gestart als slijterij in Renesse, maar is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie met meerdere winkels, een groothandel én online verkoop. Ze zijn te vinden in Zierikzee, Krabbendijke, Renesse en Rotterdam (Markthal). Naast de beste kwaliteit hechten ze ook veel waarde aan het verhaal achter het product. Het nuttigen van een drankje moet een echte beleving zijn. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar het verhaal achter deze oesterwijn uit Zuid-Frankrijk.

Laurent Miquel Albariño Lagrasse is voortgekomen uit het baanbrekende avontuur van Laurent Miquel om de mythische Albarino druiven terug naar Frankrijk te halen. De wijn kwam tot leven toen hij de wijngaarden hoog boven het dorp Lagrasse ontdekte. De wijn is ontstaan uit de combinatie van de bodem van kalksteen, het unieke koele microklimaat en de watervoorziening. Dit bleek de perfecte plek voor dit gedurfde project. Laurent Miquel staat bekend om zijn kenmerkende stijl van evenwichtige frisse witte wijnen.

De druiven worden ’s nachts geoogst. Vervolgens worden ze gekneusd met selectie van sap. Fermentatie op een temperatuur van 16-17 graden. De wijn rijpt in roestvrijstalen tanks. Licht gefiltreerd voor het bottelen. De wijn is vol met aroma’s van grapefruit met een verfijnde bloemige ondertoon. De smaak is levendig en verfrissend met royale tonen van perzik en in de afdronk een vleugje limoen. Een zachte, maar aromatische witte wijn. Perfect in combinatie met zeevruchten en visgerechten. Past natuurlijk perfect bij de oesters!

We konden natuurlijk niet vertrekken zonder het proeven van de wijn. Wij vonden de wijn heerlijk en kunnen niet wachten tot jullie het op 14 september kunnen proeven!

Meer informatie over WORLD OF DRINKS:
worldofdrinks.com

Bart Verhulst – Vlaams Politiek Journalist geeft de Oesterlezing 2019

Bart Verhulst is een Vlaams politiek journalist. In 2001 maakte Verhulst de overstap naar de televisieredactie van VRT Nieuws. Hij werd algemeen verslaggever bij Het Journaal en volgde gedurende een jaar ook Duitsland en Oostenrijk. In 2007 stapte Bart Verhulst over naar het duidingsprogramma Terzake op Canvas. Daar werd hij het gezicht van de politieke verslaggeving.

In oktober 2012, na de gemeenteraadsverkiezingen, keerde Verhulst terug naar Het Journaal als politiek journalist. Hij volgde er Tim Pauwels op, die manager beroepsethiek van de VRT werd. Samen met Goedele Devroy brengt hij verslag uit van het politieke leven in België, met livebijdragen vanuit de Wetstraat, reportages en analyses in de studio van Het Journaal.

Verhulst schreef eind 2011 het boek ‘Di Rupo I: Een nieuw België?’, dat verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts in de reeks Actuaboekjes van VRT Nieuws. Hij legt daarin in een voor iedereen begrijpbare taal de zesde staatshervorming en het regeerakkoord uit.

 

Paul Smit – Spreker Oesterpartij 2019

ANDERS KIJKEN!!!

Daar draait het om in het optreden van Paul.

Of het nu gaat om samenwerking of verandermanagement, alles draait om beïnvloeding van gedrag van mensen. Met humor, interactie en concrete voorbeelden geeft Paul de nieuwste inzichten vanuit de psychologie, filosofie en neurowetenschap. Tijdens deze sessie zoomt hij in en kijkt hij vanuit nieuwe inzichten met een frisse blik en veel humor naar  de Vlaams / Zeeuwse samenwerking vanuit sociaal culturele  optiek.

Wie is Paul Smit? 

Filosoof/cabaretier Paul Smit studeerde af op de ‘evolutie van het menselijk bewustzijn’. Hij is op dit moment een van de meest gevraagde sprekers in Nederland en daarbuiten en bevindt zich in de frontlinie van de neurowetenschap. Hij schreef diverse boeken.

 

 

Grenzeloos ondernemen in de Euregio Scheldemond

Onderneemt u binnen de Euregio Scheldemond of bent u van plan dit te gaan doen? Wij doen onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften van ondernemers bij het ondernemen over de grens binnen de Euregio Scheldemond. Wij horen graag uw ervaringen en succesfactoren. Wij nodigen u uit om contact met ons op te zoeken via https://hz.nl/hz-als-partner

 

Ivan van de Cloot – panellid

Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van de Belgische denktank Itinera. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Antwerpen en was er nadien ook twee jaar onderzoeksassistent in het domein van de openbare financiën. Nadien droeg hij nog als consultant bij aan de voorbereiding van de liberalisering van elektriciteit en gas in België. Vervolgens werkte hij zes jaar lang als econoom bij de economische studiedienst van BBL/ING België. Als commentator bij financiële en economische gebeurtenissen, treedt hij ook regelmatig naar voren in de geschreven en audio-visuele media. Hij is ook Executive Professor economie aan de Universiteit Antwerpen Management School en heeft een column in de Tijd. Ivan Van de Cloot is voor Itinera auteur van “De rekening moet kloppen” en co-auteur van “Het grijze goud”, waarin een strategische visie voor respectievelijk ons pensioenstelsel en ouderenzorg wordt ontwikkeld. In 2014 publiceerde hij de bestseller ‘Roekeloos, over banken en politiek’ en in 2016 ‘Tax shift, waarom ons land een belastinghervorming nodig heeft’. Hij schreef mee aan ‘De Verlichting uit Evenwicht’.

Goedele Wachters presenteert de Oesterpartij 2018

Goedele Wachters (Leuven, 13 juni 1975) is een Vlaamse nieuwslezeres. Zij presenteert Het Journaal van de VRT. Zij volgde een studie Vertaler in Antwerpen. Hierna behaalde ze een postgraduaat journalistiek aan de Vlekho in Brussel. In 1999 ging Wachters aan de slag bij de nieuwsredactie van Radio 2 in Antwerpen, om in 2000 over te stappen naar de televisienieuwsredactie. Daar maakte ze onder meer reportages over de tsunami in Sri Lanka. Zij is nieuwslezeres sinds 2007. In 2017 werd zij tweede bij De Slimste Mens ter Wereld.