Nationale oester partij logo

Nieuwe woorden in Nederlands en Vlaams taalgebied

Ieder jaar duiken er in de media nieuwe woorden op die opeens de taal lijken te domineren. De samenleving pakt deze woorden massaal op, uiteindelijk halen vernieuwende woorden als ‘stemfie’ of ‘bestuursobesitas’ zelfs de Dikke van Dale. Sinds 2007 houdt van Dale in Nederland en Vlaanderen de ‘woord van het jaar verkiezing’.
media_xl_1911084

Verschillen in taalgebied

De Nederlandse en Vlaamse taal lijkt misschien veel op elkaar, verschillen zijn er echter genoeg. En dat blijkt ook uit de door van Dale genomineerde woorden van vorig jaar. In de Nederlandse en Vlaamse media zijn in 2014 nieuwe woorden ontstaan die per taalgebied enorm verschillen.

Genomineerde woorden 2014

Nederland Vlaanderen
Clownspiet Boterhammentaks
Crimiclown Doorkijkbelasting
Dagobertducktaks Faunatrap
Fotobom Flitsmarathon
Jihadgezin Kamikazecoalitie
Kalifaatganger Karaattaks
Moestuinsocialisme Kopspringer
Stemfie Schaarsteschijf
Straatintimidatie Uitstelbaby
Wegkijkstaat Wormburger

Winnaars 2014

Na het traditiegetrouw nomineren van tien woorden schakelt Van Dale de hulp in van het grote publiek, zij  kunnen stemmen op het ‘woord van het jaar’.

In Nederland is ‘dagobertducktaks’ met 18% van de stemmen uitgekozen tot woord van het jaar 2014. Gevolgd door de woorden ‘moestuinsocialisme’ met 15% en ‘stemfie’ met 14%.

van dale top 5 nederland

In Vlaanderen won het woord ‘flitsmarathon’ iets overtuigender met 24% van de stemmen. Op nummer twee eindigde ‘boterhammentaks’ met 19% en  eindigde ‘kamikazecoalitie’ met 16% van de stemmen op nummer drie.

van dale top 5 vlaanderen

Kanshebbers 2015

Het kalenderjaar is pas halverwege, toch is het leuk om al voorzichtig vooruit te kijken naar kanshebbers voor 2015. Wat zijn volgens jou Nederlandstalige of Vlaamse woorden die kans maken om eind dit jaar genomineerd te worden door van Dale?

Auteur: Wesley Singh

Één reactie op “Nieuwe woorden in Nederlands en Vlaams taalgebied”

  1. Roger Blaakman schreef:

    Een kanshebber is zeker het woord “oorlogstaal”. Lees de kranten. Kijk naar de televisie. 7 dagen in de week, dag en nacht gebruiken we het woord oorlogstaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *