Nationale oester partij logo

Nederland en België strijden tegen elkaar op de Design Derby

In de ‘Design Derby’ gaan de vormgevingsiconen van Nederland en België van de afgelopen 200 jaar een spannende confrontatie met elkaar aan. Van koninklijke opdrachten tot het nuchtere Dutch Design van nu. Wie komt als winnaar uit de strijd of eindigt deze match in gelijkspel?

designderby entree

Half juli trokken wij (Wesley en Amber) richting Rotterdam, voor ons een dagje uit. We beginnen de dag met een kopje koffie in de Witte de Withstraat en lopen vervolgens in een stortbui richting de Design Derby. Allebei wisten we niet goed wat we moesten verwachten, al snel werd ons door een medewerker verteld wat de Design Derby precies inhoudt. We kopen snel twee tickets en lopen vervolgens via een grote trap richting de tentoonstelling.

Vriendschappelijke wedstrijd

Aan de start van de Design Derby wordt ons een boekje aangereikt, ‘’het Design Derby spel-en verzamelboekje’’. Leuk voor jong en oud! Hiermee worden we uitgenodigd om deel te nemen aan de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en België. Bij 21 verschillende tentoonstellingen kun je kiezen uit welk land je favoriete design komt, aan het eind kom je er op een leuke manier achter welk land voor jou als winnaar uit de strijd komt.

foto wesley met design derby boekje

Tijdens de wedstrijd kom je vele verschillende onderwerpen tegen. Zo zie je koninklijke opdrachten, opdrachten uit de Eerste Wereldoorlog tentoonstelling maar ook ontwerpen die geïnspireerd zijn door exotische landen.

herkenbare ontwerpen

Je maakt als het ware een reis door de tijd waar Nederland en België tegen elkaar spelen. De ontwerpen variëren van serviezen tot stoelen! We stonden ervan verbaasd hoe grote verschillen er waren tussen Nederlands en Belgisch design. Het was duidelijk te zien hoe belangrijke ontwikkelingen uit de geschiedenis grote impact hebben gehad op design.

overzicht design derby 2

Nederland wint!

We laten ons inspireren en hebben een leuke middag in de Design Derby, natuurlijk hebben wij ook deel genomen aan de vriendschappelijke wedstrijd. Bij ons wint Nederland overduidelijk, ondanks dat Wesley en ik reserve-belgen zijn :).

designderby score

Ben je ook benieuwd naar deze spannende wedstrijd? Ga dan snel naar de Design Derby, over een tijdje is de tentoonstelling ook te bewonderen in Gent! Een mooie vorm van grensoverschrijdende samenwerking tussen Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum in Gent.

Auteurs: Amber Buzeijn & Wesley Singh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *