Nationale oester partij logo

De boorslak is nog steeds een grote bedreiging voor de Zeeuwse creuse oester

Vorige zomer kwamen er zorgwekkende berichten over de Zeeuwse creuse oester naar buiten. De oester werd bedreigd door de Japanse boorslak. De boorslak boort een gat in de schelp en eet de oester op. De impact op de oesterkweek is enorm. Er werd zelfs gevreesd voor het voortbestaan van de Zeeuwse creuse oester. Hoe gaat het nu met de Zeeuwse creuse oester? We vroegen het aan Pieter Geijsen van Roem van Yerseke.

Welke invloed heeft de boorslak gehad op de oogst van de creuse oester? “De bedreiging van de boorslak speelt al een paar jaar. De laatste twee jaar is de uitval nog groter geworden. We praten dan over zo’n 70 tot 80% uitval. Het is nog steeds actueel en duikt op steeds meer plaatsen in de Oosterschelde op.”

Hoe gaat Roem van Yerseke met de vervelende bedreiging om? “We proberen de oesterkweek percelen zo goed mogelijk schoon te vissen van de oesterboorder. Verder kun je er niet echt mee omgaan, het is vooral lijdzaam toezien. We hopen dat de boorslak uit zichzelf gaat verdwijnen door een strenge winter.”

Heeft de Zeeuwse creuse oester nog wel een zekere toekomst? “Het is zorgwekkend. We hebben toestemming gekregen voor het kweken van oesters op de Franse wijze. Oftewel, in geperforeerde zakken en kooien in de waterkolom. Op deze aanvullende manier kunnen we oesters op andere plaatsen kweken.“

Aan deze manier van kweken kleeft wel een nadeel met grote invloed op de oogst. “Het volume oesters dat deze manier van kweken oplevert is veel kleiner. Je kunt er maar een paar honderdduizend kweken, in de Nederlandse oesterbranche worden er zo’n 30 miljoen creuse oesters gekweekt. Voordeel van dit systeem is wel dat je mooiere oesters kunt kweken.”

Het zijn zware tijden voor de Zeeuwse creuse oester. Wij gaan de ontwikkelingen in de gaten houden en hopen op betere tijden voor de oesteroogst.

Auteur: Wesley Singh
Oesters boorslak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *