Nationale oester partij logo

Amber en Wesley op bezoek bij Roem van Yerseke

Een tijdje geleden vertrokken collega-student Wesley en ik richting Yerseke om een kijkje te nemen bij Roem van Yerseke. Klokslag 11 uur hadden we een afspraak met Pieter Geijsen. Hij gaf aan dat het op het moment erg druk was. Toch kon Pieter Geijsen tijd voor ons vrij maken om een kleine rondleiding te geven door het gebouw maar vooral ook veel uit te leggen over de oesters. Want ja, Wesley en ik wisten praktisch niks over oesters.

20150708_105520

Het kweekproces

Pieter nam ons mee naar verschillende ruimtes die allemaal een aparte bijdrage hebben aan het kweken van oesters. Tijdens zijn uitleg werd één ding al gauw duidelijk voor ons, deze man heeft een bijzondere passie voor het vak! Hij wist op een leuke manier ons haarfijn uit te leggen hoe het kweekproces in zijn werk gaat.

De algenruimte staat ons nog heel goed bij, het was een indrukwekkende ruimte waar voedsel gemaakt wordt voor de oesters. De ruimte bestond uit verschillende gekleurde buizen met een voor ons toen nog onbekende inhoud.

algenruimte2

Pieter vertelde ook hier het een en ander over. “Het oesteproces begint met het kweken van larfjes, dat zijn eigenlijk net huisdieren. En als je huisdieren hebt, dan heb je ook voedsel voor hen nodig.  Je kunt het voedsel voor oesters niet zomaar kopen in de winkel, dus hier maken wij onze eigen algjes. Iedere kleur krijgt zijn eigen alg.”

Er werd ons verteld dat de oester haar smaak ontleent aan de bodem waarop ze groeit en de voeding die ze krijgt. Ook het zoutgehalte en de watertemperatuur hebben een sterke invloed op de smaak, de vorm en de samenstelling van de oester. Er zijn twee verschillende soorten oesters hier, de Zeeuwse Creuse en de Platte oester.

Voor het eerst oesters proeven

Aan het eind van de rondleiding komen we bij het moment dat Wesley en ik de oesters mogen proeven, ze worden vers voor ons opengemaakt.

20150708_114619

En dan is daar het moment, dat wij onze aller eerste oester gaan eten! We beginnen om de beurt met de Zeeuwse creuse oester om vervolgens de smaak van de platte oester te ervaren.

[Hier komt de vlog smaakbevinding]
20150708_120201

Amber: “Hmm, het voelt toch wel apart in je mond, ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ik proef vooral veel zout.” Dit was de Zeeuwse creuse, even later ging ik ook een platte oester proeven. De platte oesters worden minder gegeten, dit komt waarschijnlijk omdat het een meer typische smaak heeft en hij ook duurder is. Ik ben benieuwd!

Na het eten van de platte oester ben ik gelijk overtuigd dat ik de Zeeuwse creuse beter vind! Toch zal ik nog wat oesters moeten eten voordat ik het echt ‘lekker’ zal vinden!”

Wesley: “Zeker een aparte smaak, het is alsof er ineens heel veel zout in je mond zit. Om eerlijk te zijn ben ik nog niet overtuigd. Het is even wennen omdat je zo’n smaak nog nooit hebt ervaren.” En dat wordt even later bevestigd toen ik de tweede Zeeuwse creuse ging proeven, die smaakte al een stuk beter!

Dat smaken verschillen werd nog maar eens duidelijk toen ik de platte oester ging proeven. De nasmaak vond ik veel lekkerder, in tegenstelling tot Amber gaat mijn voorkeur uit naar de platte oester.”

Auteurs: Amber Buzeijn & Wesley Singh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *